Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Heeft u nog vragen over onze zwemlessen? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Zwemschool De Drijver is al sinds 1998 een professionele organisatie in het geven van elementaire zwemles in Hoofddorp, Cruquius, Haarlem-Zuid, Heemstede, Zandvoort en Haarlem-noord. De zwemlessen vinden plaats in een prettige en rustige sfeer, waarbij ieder kind uniek is, respect geniet en meer persoonlijke aandacht een beter resultaat oplevert. Er wordt zwemles ABC in kleine groepen en privé zwemles gegeven, zodat voor iedereen de tijd wordt genomen. Een ontspannen sfeer staat daarbij altijd voorop. Men kan bij Zwemschool De Drijver terecht voor een scala aan zwemactiviteiten.

Zwemles voor kleuters in kleine groepen (4) of privéles zonder afleiding van andere groepen. Zwemles volgen is meerdere keren per week mogelijk of 1 les per week. Wij verzorgen ook peuterzwemmen en zwemles voor volwassenen. Het is duidelijk dat onze aanpak anders is dan elders, wij verzorgen op professionele wijze zwemles hetgeen inhoudt dat wij kwaliteit leveren voor het opleiden naar het zwemdiploma. Zwemmen is een vaardigheid die moet inslijpen wil je er een leven lang op kunnen rekenen. Zwemmen moet vanuit het ruggenmerg komen, zoals we dat in ons vak noemen, dit betekent dat het een automatisme moet worden. Dat we instinctief op een juiste manier bewegen als de omgeving daarom vraagt. Het is misleiding dat wanneer kinderen snel leren zwemmen voor een diploma, bijvoorbeeld bij een snelcursus tijdens een vakantie, goed kunnen zwemmen. De opgedane leerstof heeft geen tijd gekregen om zich in het motorisch centrum van het brein te nestelen. Kinderen presteren dan met het 'korte geheugen' en als na een snelcursus geen vervolg wordt geboden, is het kind de vaardigheid na 6 weken alweer bijna kwijt. Jonge kinderen zijn de vaardigheid na een half jaar compleet kwijt. Als iets versneld wordt aangeboden blijf dan zeker regelmatig zwemmen.  

Naast zwemles voor zwemdiploma’s ABC is het mogelijk om bij ons een snorkel-, wakduiken- of reddend zwemmencursus te volgen.

Een zwemles is voor deze regio altijd bij u in de buurt.

De lessen staan onder leiding van ervaren Zwemonderwijzer(es), die volgens de laatste inzichten kinderen opleiden tot de A, B en C-Diploma's. Zwemschool de Drijver is een erkend opleidings- en exameninstituut, hierdoor bent u er zeker van dat uw kind het internationaal erkende Zwemdiploma behaalt!

 • De zwemlessen bij onze zwembaden worden uitsluitend gegeven door KNZB, NRZ, NBZ, ALO en CIOS gediplomeerd personeel.
 • Met tevens EHBO diploma en/of BHV.
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Ons uitgangspunt is daarbij ALTIJD dat wij de veiligheid van het kind en volwassenen voorop stellen.

Al onze locaties hebben verwarmd water van minimaal 32 graden. 

Door een verstelbare bodem in het zwembad is het mogelijk om diep én ondiep water te zwemmen.  

Bij ons is privézwemles ook echt privé. Er zijn dan geen groepen in het zwembad.

Werken aan zelfvertrouwen en een goede conditie.

Uw kind krijgt de gelegenheid om het geleerde zo te oefenen dat er een succeservaring mee wordt behaald (beheersingsniveau). Is uw kind eraan toe dan wordt er een hoger niveau of iets nieuws aangeboden.

Zwemschool De Drijver werkt zoals vele zweminstellingen in Nederland met lintjes in de kleuren geel, oranje, rood en groen; een beloningssyteem voor het A-gedeelte van het ABCdiploma.

Wij willen dat alle kinderen goed leren zwemmen voor de rest van hun leven. Hierbij nemen wij geen risico over de veiligheid van een kind.

 Gedifferentieerd onderwijs

De zwemonderwijzer past het lesprogramma aan uw kind aan in plaats dat uw kind zich moet aanpassen aan andere kinderen in grote groepen.

Zelf bepalen

U bepaalt zelf hoe vaak uw kind zwemles krijgt. Een keer of twee keer per week. Met betalen kunt u aangeven of u liever per kwartaal wilt betalen, of een heel ABC pakket wilt aanschaffen.

Internet Zwemscore 

Tevens werken wij met het succesvolle online leerlingvolgsysteem Internet Zwemscore.  Met dit systeem kunnen ouders en kinderen zelf hun voortgang volgen op internet.  Ook kunnen ze zien wanneer de beoordelingen hebben plaatsgevonden. Met de Internet Zwemscore kan de zwemonderwijzer in één oogopslag zien, wat de zwakke punten zijn in zijn/haar groepje of van een individuele leerling. Met behulp van een handheldcomputer (PDA) in een waterdichte behuizing, kan de presentie en de scores snel en efficiënt worden ingevoerd.

Ouders kunnen altijd de voortgang van hun kind online volgen. Grappige smileys laten zien hoe ver uw kind is gevorderd. Gaat uw kind naar een volgende groep of niveau of diplomazwemmen dan zijn er ballonnen te zien en muziek is te horen. De lijst kan worden uitgeprint om aan familie en vrienden te laten zien.

Zwemschool de Drijver is aangeloten bij de zwembond ENVOZ en heeft het keurmerk Erkend opleiding- en exameninstituut internationale zwemdiploma's.

De diploma's die wij uitreiken, komen van het ENVOZ ( NVZ - Vereniging van Zwemonderwijzers).
Dit zijn internationaal erkende diploma's. Aangezien kinderen op steeds jongere leeftijd "moeten" leren zwemmen, wordt soms te gemakkelijk gehandeld door de ouders na het behalen van het A/B diploma. Bij kinderen van 5/6 jaar, die een A/B-diploma halen, geldt in de eerste plaats zwemveiligheid en valt de zwemvaardigheid na het behalen van het A/B diploma mede onder de verantwoording van de ouders. Een jong kind dat zwemvaardig afzwemt, zal een zwembad moeten blijven bezoeken om ook zwemvaardig te blijven. Het regelmatig bezoeken van een zwembad en het blijven oefenen, zorgt ervoor dat het kind de geleerde zwemslagen zal blijven beheersen. Zie voor meer informatie over de diploma's op de website van het ENVOZ. Onderstaand artikel plaatsen wij, n.a.v. vragen over de verschillende zwemdiploma's die in Nederland bij de verschillende zwembaden, worden uitgegeven. 

ENVOZ met zo’n 460 locaties in Nederland draagt een morele verantwoordelijkheid voor het welzijn en de veiligheid van het leszwemmen. Het licentiesysteem is bedoeld als kwaliteitsborging voor de zwemveiligheid en het zwemtechnisch aanbod van de zwem(les)instituten, mede verzorgd door zwemonderwijzers.

ENVOZ streeft door het invoeren van de hieronder vermelde licenties de daarbij gevoerde, elkaar versterkende, doelen na.

 1. Het doel van de licentie Erkend Zweminstituut Internationale ABC Zwemdiploma’s is het continu bevorderen van de kwaliteit van de zwem(les)instituten;
 2. Het doel van de licentie Europees Zwemonderwijzer Internationale Zwemdiploma’s is het continu bevorderen van het niveau van de zwemonderwijzer.


De zwemlessen bij onze zwembaden worden uitsluitend gegeven door KNZB, NRZ, ALO en CIOS gediplomeerd personeel met tevens EHBO diploma en VOG (bewijs goed gedrag)
Ons uitgangspunt is daarbij ALTIJD dat wij de veiligheid van het kind en volwassenen voorop stellen. 

Ja, zwemles kan voor alle leeftijden opgestart worden.

Met inachtneming van de betreffende bepalingen/handvatten uit het protocol is zwemwater in zwembaden veilig om in te zwemmen.

Zwemschool de Drijver biedt sinds 1998 zwemlessen aan, en vele kinderen stappen over naar zwemschool de Drijver. Waarom? omdat het te lang duurt voordat gewenste resultaten zijn behaald, onvoldoende individuele aandacht, slechte communicatie, of geen automatisering in vaardigheden terwijl er wel een diploma is behaald. Eerst moet een kind voorzwemmen wanneer het van een andere zwemschool komt om het niveau vast te laten stellen door onze ervaren zwemonderwijzers. Soms is er meteen plek omdat het kind geen beginner is en kan uw kind snel worden ingedeeld.

Heeft uw kind ergens anders zwemles en wilt u overstappen meldt uw kind dan hier aan.

Een proactieve houding maakt het verschil

Wij vinden het erg belangrijk dat de driehoek ouder(s), zwemonderwijzer en kind een goede relatie hebben. In alle gesprekken staan drie partijen met elkaar in verbinding, ouder(s) en Zwemschool de Drijver hebben hetzelfde belang dat het kind goed presteert en op een veilige geautomatiseerde manier het diploma haalt en de vaardigheden niet weer verleerd. Kinderen varen wel bij een positieve relatie tussen ouders en zwemonderwijzer. Het is effectief om je aandacht en energie te richten op datgene waar het om gaat - veilig leren zwemmen - en hoe kun je dit aanpakken of beïnvloeden -meer aandacht beter resultaat.

Het is duidelijk dat het bij ons draait om het geven van zwemles. We werken met kleine groepjes en geven individuele aandacht aan ieder kind.

Ouders mogen van ons verwachten dat wij hen goed op de hoogte houden van de vorderingen van hun kind(eren), in het bijzonder als er problemen zijn. Daarnaast verwacht Zwemschool de Drijver van de ouders dat zij informatie die de motorische ontwikkeling van hun kind beïnvloeden gemeld wordt. Wij zullen niet schromen met u in contact te treden als wij vinden dat er iets niet goed gaat. Heeft u opmerkingen over de lessen van uw kind, dan stellen wij het zeer op prijs als u ons dit ook meldt.

Soms wilt u als ouder even iets aan de zwemonderwijzer zeggen nadat de les van uw kind is geëindigd. De volgende les start onmiddellijk na een vorige. Onze zwemonderwijzers hebben op dat moment geen tijd om met u te praten. Wij hopen op uw begrip.

Communicatie bij Zwemschool de Drijver:

Schrifelijke communicatie

 • E-mail
 • Nieuwsbrief
 • Brochure
 • Zwemscore

Mondelinge communicatie

 • Telefonisch spreekuur op maandag, woensdag en vrijdag van 12:00 - 14:00 uur
 •  Kijkdag - elke laatste les van de maand.
 • informeel / formeel gesprek met zwemonderwijzer, administratie, directie.

Online communicatie

 • Website www.zwemschooldedrijver.nl 
 • Zwemscore systeem
 • Facebook / Twitter @zwemschool

Onze algemene communicatie verloopt via e-mail, over bijvoorbeeld kledingzwemmen, vakantie, roosterwijzigingen enz. Heeft u vragen over de vorderingen van u kind vraag dit dan tijdens de kijkdagen - kom dan gerust naar onze zwemonderwijzers toe. Heeft u een belangrijke vraag of mededelingen, of wilt u een persoonlijk gesprek met een zwemonderwijzer, meld dit dan even via een e-mail, en wij zorgen dat de zwemonderwijzer contact met u opneemt.

Zwemschool De Drijver werkt met een beloningsysteem met stickers, zoals veel zweminstellingen in Nederland. (In de kleuren geel, oranje, rood en groen)  Dit is een beloningssysteem voor het A-gedeelte van het ABC diploma. Bij het groene lintje, tevens laatste niveau, (A diploma) komt een kind in aanmerking voor proefzwemmen als het alle onderdelen voldoende uitvoert. Let op: proefzwemmen betekent nog geen afzwemmen! Als het kind de vaardigheden heeft geautomatiseerd en tijdens het proefzwemmen volgens de normen zwemt mag het afzwemmen.

Voor zowel B als C zwemles zijn er ook stickers, als een kind de motorische vaardigheden heeft geleerd komt deze in aanmerking voor het proefzwemmen. Hiervoor ontvangt u dan een uitnodiging.

Bekijk de afzwemdata voor ieder diploma in onze agenda

Het examen is altijd een feestelijk gebeuren, voor de kinderen is dit vaak de eerste diploma die ze halen. De kinderen met hun vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's, oma's en overige belangstellenden verzamelen zich in het zwembad.

Bij ieder examen is er een beoordelingscommissie. Daarnaast lopen er Zwemonderwijzers die de kinderen helpen met het uittrekken van de natte kleren na het gekleed zwemmen en die aan de rand van het zwembad kinderen vertellen wat ze moeten doen.

Na afloop van het examen maakt de beoordelingscommissie de uitslag bekend en worden de diploma's uitgereikt.

Naast een goede begeleiding met veel aandacht hebben sommige kinderen net even dat extra zetje nodig.

U kunt bij ons zelf bepalen hoe vaak uw kind zwemles krijgt. Één keer per week of juist twee keer per week. Ook kunt u ervoor kiezen om de eindfase versneld te doen zodat uw kind nog voor de zomervakantie kan afzwemmen.

Wilt u meer informatie stuur ons dan gerust een e-mail naar

Een van de eisen van de NVZ / NRZ is voor elk A diploma het zwemmen in kleding. Elke laatste zwemdag van de maand beoefenen wij dit onderdeel. Juist om uw kind hier aan te laten wennen. Waardoor dit geen drempel hoeft te zijn tijdens het afzwemmen.Zwemt uw kind bijvoorbeeld op maandag, dan is die zwemdag met kleding aan, dit geldt ook voor alle andere dagen.


• A-diploma: T-shirt, korte broek (geen legging) sokken en waterschoenen. (Elke laatste les van de maand)
• B-diploma: Elke les T-shirt met lange mouw, lange broek (geen legging), sokken, en waterschoenen.
• C-diploma: Elke les T-shirt lange mouw, lange broek (geen legging), regenjack sokken en waterschoenen.

Bij zwemles B en C is het kleding zwemmen elke week.

Kun je een keertje niet op zwemles komen? Dat kan natuurlijk een keer voorkomen, geen probleem, meld dan via de persoonlijke pagina van zwemscore de les af. 
Een gemiste les kunt u afmelden tot een uur voor de zwemles via het leerlingvolgsysteem. zie lessen - afmelden zwemles.
Het verzuimen van lesuren is voor uw eigen rekening, maar als u deze zelfstandig afmeldt via het leerlingvolgsysteem bouwt u hiermee inhaal te goed op. Voor iedere 2 gemiste lessen krijg je 1 inhaalles tegoed.

Het verzuim van de leerlingen wordt bijgehouden door ons leerlingen volgsysteem.
Bij voldoende inhaal te goed krijgt u automatisch een inhaal knop te zien op de site van uw kind.

Is er langdurig verzuim bekent, kunt u ons dit doorgeven via een e mail zodat wij samen met u kunnen overleggen deze gemiste lessen 1 op 1 in te halen. 

Inhalen kunt u tegenwoordig op meedere locaties doen zodat u meer mogelijkheden heeft om in te halen.

U kunt uw kind voor het A diploma inschrijven vanaf 4 jaar en voor watergewenning vanaf 3 jaar.

Uiteraard is het mogelijk om de vorderingen van uw kind te bekijken en te bespreken. Omdat een eerste zwemles best spannend kan zijn mag er de eerste zwemles worden gekeken, het eerste kwartier van de les. Wilt u langer blijven dan is dit geen enkel probleem. Het is belangrijk dat uw kind een fijn gevoel heeft tijdens de zwemles.

Elke laatste zwemles van de maand mag er de laatate 15 minuten van de les worden gekeken door de ouders.

Dit is bedoeld om ouder/verzorgers de vorderingen van hun kind te laten zien en eventuele vragen te beantwoorden.

Wij vinden het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de zwemles. Wilt u toch even de zwemzaal in dan kan dit altijd.

Aangezien kinderen snel zijn afgeleid hebben wij deze regel dit om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen. De kijkdagen zijn er om iedereen de gelegenheid te geven om vragen te stellen aan de zwemonderwijzers. Als een ouder tijdens een reguliere zwemles even naar binnen wilt om te kijken is dat geen enkel probleem. Houd u er dan wel rekening mee dat kinderen snel zijn afgeleid. Wilt u tussen de kijk momenten wat vragen stuur dan een e-mail naar info@zwemschooldedrijver.nl of bel ons gerust even op tel: 023 5366109.

Wij vinden het heel erg leuk dat u zo betrokken bent bij de zwemles van uw zoon of dochter.

Het gaat allemaal over het leren van nieuwe vaardigheden, de score is bedoeld om familie en vrienden een beeld te geven van het werk wat wij samen met uw kind doen. Het kan zijn dat uw kind vooruitgang boekt, allen nog niet genoeg om een score te halen, of een volgend niveau.

Een voorbeeld:
Als een kind bijvoorbeeld 5 tellen met zijn gezicht in het water kan drijven,
krijgt hij een bijna goed score.
Als een kind 7 tellen met zijn gezicht in het water kan drijven is er wel
progressie, alleen niet genoeg voor een opwaardering.
Kan het kind 10 tellen met zijn gezicht in het water drijven, krijgt hij pas
een goed score.

Met andere woorden om een score te behalen is er tijd nodig, de zwemonderwijzer(es) kan niet een gehele les met een scorelijst of IPAD in het water staan, zoals u weet  geven wij zoveel mogelijk zwemles  met de kinderen in het water, het belangrijkste is het lesgeven en dit gaat ook gewoon door. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Het is dus zeker niet zo dat u elke week een score kunt zien, het leren zwemmen is een vaardigheid, die eerst dient worden aangeleerd en dan kan worden geautomatiseerd.

Presentie kunt u als ouder niet zien maar wordt wel door het zwemscore systeem bijgehouden.

De wachtlijst varieert, gemiddeld is deze 3 maanden. Dit kan per dag, lesgroep en per vestiging verschillen. Als u zich online aanmeldt en hierbij vermeld zo spoedig mogelijk nemen wij direct na ontvangst contact met u op en met u de mogelijkheden bespreken. Voor sommige dagen is er direct plaats.

Heeft u vragen over de wachtlijst of snelle plaatsing bel dan naar 023-5366109 of stuur een e-mail naar info@zwemschooldedrijver.nl

Zwemschool de Drijver is tijdens schoolvakanties gesloten. Wij volgen de Nederlandse Schoolvakanties, regio Noord. Soms worden er andere activiteiten georganiseerd zoals zwemles in de zomervakantie, maar deze zijn niet regulier maar apart. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen regulier lessen, en dus geen kosten.

Heeft uw kind in het weekend zwemles dan zijn wij het eerste weekend van een vakantie gesloten, en het laatste weekend van een vakantie zijn wij weer geopend. Zie ook onze agenda.

LET OP: Het kan zijn dat onze vakanties afwijken van de schoolvakanties van uw kind. Dit kan voorkomen wanneer uw kind op een internationale school zit. 
Met name de vakanties aan het begin van het kalender jaar ( voorjaars, meivakantie enz.) willen bij Nederlandse scholen onderling nog wel eens verschillen, niet alleen per gemeente binnen dezelfde regio, maar zelfs ook binnen dezelfde gemeente.  U kunt de vakanties terugvinden in onze agenda en op www.haarlemmermeer.nl / www.haarlem.nl

Sinds 1998 geven wij al zwemles in kleine groepjes en privé, al jaren krijgen wij kinderen die ergens anders hebben gezwommen en hun zwemvaardigheid niet hebben geautomatiseerd. 

Zwemmen is een vaardigheid die moet inslijpen wil je er een leven lang op kunnen rekenen. Zwemmen moet vanuit het ruggenmerg komen, zoals we dat in ons vak noemen, dit betekent dat het een automatisme moet worden.

Zeker voor jonge kinderen geldt, het regelmatig bezoeken van een zwembad en het blijven oefenen, zorgt ervoor dat het kind de geleerde zwemslagen zal blijven beheersen.

Wilt u uw kind zijn zwemvaardigheden laten opfrissen en de vaardigheden automatiseren neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden aanmelden kan via de website.

Een zwemlesabbonnemet is standaard voor een kwartaal. U betaalt altijd vooruit en betaling geschiedt rond de 25e van iedere maand. Dit gebeurt altijd via automatische incasso.  Op uitzondering van de pakketten. 

Een betaling is het totaal van het aantal lessen gedeeld door vier kwartalen, u betaalt dus ieder kwartaal.

Het is ook mogelijk om het gehele ABC-diploma voor een vast van tevoren bedrag aan te schaffen. Dit is een totaalbedrag voor een compleet pakket.

U betaalt alleen voor de lessen, 38 lessen in een seizoen. Tijdens de vakanties zijn er geen zwemlessen.

We hebben wel de mogelijkheid om tijdens de zomervakantie extra lessen te volgen.

Als u met de zwemles begint betaald u altijd de losse lessen tot een nieuw kwartaal.

Het protocol verantwoord zwemmen staat onderaan onze website en is geschreven door samenwerkende partijen in de zwembranche onder andere ENVOZ, reddingsbrigadeTU DelftZwemOnderwijs NederlandDutch Lifeguards en nog veel meer organisaties. 

Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, weer mogelijk te maken.

Daarnaast heeft elke locatie ook zijn eigen protocol.

Het kabinet bepaalt op basis van de actuele situatie en adviezen de ruimte die de Nederlanders geboden wordt. Indien deze besluiten hiertoe aanleiding geven zal de zwembranche het protocol aanpassen.