Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Heeft u nog vragen over onze zwemlessen? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Sinds 1998 dat Zwemschool de Drijver zwemlessen aanbied zijn er al vele kinderen overgestapt naar Zwemschool de Drijver. Redenen hiervoor zijn vaak te lang duren voordat er resultaat wordt behaald, het missen van persoonlijke aandacht tot slechte communicatie of hun vaardigheden ondanks een diploma niet hebben geautomatiseerd. Indien kinderen van een andere zwembad afkomen moet hij/zij eerst voorzwemmen om het niveau vast te stellen. Dit gebeurt in overleg met één van onze zeer ervaren zwemonderwijzers, deze schat het niveau in van uw kind. Dit kan betekenen dat er direct plek is en snel kan worden ingedeeld.

Heeft uw kind ergens anders zwemles en wilt u over stappen dan kunt u uw kind altijd aanmelden.

Zwemschool De Drijver is al sinds 1998 een professionele organisatie in het geven van elementaire zwemles in Hoofddorp, Cruquius, Haarlem-Zuid, Heemstede. Haarlem-noord, Dat vindt plaats in een prettige en rustige sfeer, waarbij ieder kind uniek is, respect geniet en meer persoonlijke aandacht een beter resultaat oplevert.
Er wordt zwemles ABC in kleine groepen en privé zwemles gegeven, zodat voor iedereen de tijd wordt genomen. Een ontspannen sfeer staat daarbij altijd voorop. Men kan bij Zwemschool De Drijver terecht door een scala aan zwemactiviteiten. Natuurlijk voor zwemles voor kleuters in kleine groepen of voor privéles (4) als enige in het zwembad dus geen afleiding van andere groepen. Ook kunnen de kinderen meerdere keren per week zwemmen, maar ook één keer in de week. 

Maar men verzorgt ook peuterzwemmen en geeft aan volwassenen zwemles. Het zal duidelijk zijn dat onze aanpak anders is dan elders, Wij verzorgen op professionele wijze zwemles, hetgeen inhoudt dat wij kwaliteit willen leveren voor het opleiden naar het zwemdiploma. Zwemmen is een vaardigheid die moet inslijpen wil je er een leven lang op kunnen rekenen. Zwemmen moet vanuit het ruggenmerg komen, zoals we dat in ons vak noemen, dit betekent dat het een automatisme moet worden. Dat we instinctief op een juiste manier bewegen als de omgeving daarom vraagt. Het is een 'wassen neus' als kinderen snel leren zwemmen voor een diploma, zoals bijvoorbeeld een snelcursus tijdens een vakantie. De opgedane leerstof heeft dan geen tijd gekregen om zich in het motorisch centrum van het brein te nestelen. Kinderen presteren dan met het 'korte geheugen', als na zo'n snelcursus geen vervolg wordt geboden, is het kind de vaardigheid na 6 weken al weer bijna kwijt en jonge kinderen zijn de vaardigheid na een half jaar compleet kwijt. Als iets versneld wordt aangeboden blijf dan zwemmen. 
Naast het opleiden voor de zwemdiploma's ABC kan men daarna ook nog deelnemen aan cursussen snorkelen, wakduiken en reddingszwemmen. 

De zwemles is voor deze regio altijd bij u in de buurt.

De lessen staan onder leiding van ervaren Zwemonderwijzer(es), die volgens de laatste inzichten uw kinderen opleiden tot de A, B en C-Diploma's. Zwemschool de Drijver is een erkend opleidings- en examen_instituut, hierdoor bent u er zeker van dat uw kind het internationaal erkende Zwemdiploma behaalt!

Al onze locatie's hebben verwarmd water van minimaal 32 graden. 

Het zwembad kan zowel diep als ondiep doormiddel van een verstelbare bodem.

Bij ons is prive zwemles ook echt prive er zitten geen andere groepen in het zwembad.  

Werken aan zelfvertrouwen en een goede conditie.

Uw kind krijgt de gelegenheid om het aangeleerde dusdanig te oefenen dat hij of zij hier succeservaring mee behaalt (beheersingsniveau). Wanneer uw kind er aan toe is krijgt hij of zij een hoger niveau of iets nieuws aangeboden (lintje) (instructieniveau).
Zwemschool De Drijver werkt zoals vele zweminstellingen in Nederland met lintjes geel, oranje, rood en groen; een beloningssyteem voor het A-gedeelte van het ABCdiploma.

Wij willen dat al onze kinderen goed leren zwemmen, voor de rest van hun leven, risco's nemen over de veiligheid van een kind daar doen wij niet aan mee.

 Gedifferentieerd onderwijs

De lera(a)r(es) past het onderwijs aan aan uw kind (in plaats van dat uw kind zich aan moet passen aan de rest van de vaak grote groepen).

Zelf bepalen

U kunt zelf bepalen hoe vaak uw kind zwemles krijgt een keer per week of juist twee keer per week, ook met betalen wilt u liever per kwartaal betalen of wilt u van te voren weten waar u aan toe bent kiest u er liever voor om het hele ABC zwem pakket af te kopen.

Internet Zwemscore 

Tevens werken wij met het succesvolle on-line leerlingvolgsysteem Internet Zwemscore.
Met dit systeem kunnen ouders en kinderen zelf hun voortgang volgen op internet.
Ook kunnen ze zien wanneer de beoordelingen hebben plaatsgevonden. Met de Internet
Zwemscore kan de zwemonderwijzer in één oogopslag zien, wat de zwakke punten zijn in
zijn/haar groepje of van een individuele leerling. Met behulp van een handheldcomputer (PDA)
in een waterdichte behuizing, kan de presentie en de scores snel en efficiënt worden ingevoerd.
Geen papierwerk meer en nog efficiënter werken. Zwemscore waarmee u als ouder de vorderingen
van uw kind thuis op de computer kunt volgen. Grappige ’smileys’ laten zien hoe ver uw
kind is gevorderd. Als uw kind naar een volgende groep mag of binnenkort diplomazwemmen mag zwemmen, dan zijn er ballonnen te zien en is er muziek te horen. En, de lijst kan worden uitgeprint om aan oma en opa te laten zien. 

Zwemschool de Drijver heeft het keurmerk Erkend opleiding- en exameninstituut internationale zwemdiploma's.

De diploma's die wij uitreiken, komen van het ENVOZ ( NVZ - Vereniging van Zwemonderwijzers).
Dit zijn internationaal erkende diploma's. Aangezien kinderen op steeds jongere leeftijd "moeten" leren zwemmen, wordt soms te gemakkelijk gehandeld door de ouders na het behalen van het A/B diploma. Bij kinderen van 5/6 jaar, die een A/B-diploma halen, geldt in de eerste plaats zwemveiligheid en valt de zwemvaardigheid na het behalen van het A/B diploma mede onder de verantwoording van de ouders. Een jong kind dat zwemvaardig afzwemt, zal een zwembad moeten blijven bezoeken om ook zwemvaardig te blijven. Het regelmatig bezoeken van een zwembad en het blijven oefenen, zorgt ervoor dat het kind de geleerde zwemslagen zal blijven beheersen. Zie voor meer informatie over de diploma's op de website van het ENVOZ. Onderstaand artikel plaatsen wij, n.a.v. vragen over de verschillende zwemdiploma's die in Nederland bij de verschillende zwembaden, worden uitgegeven. De diploma's bij Zwemschool de Drijver, komen bij de  ENVOZ BV vandaan. Wij zijn hier zeer tevreden over.

De zwemlessen bij onze zwembaden worden uitsluitend gegeven door KNZB, NRZ, ALO en CIOS gediplomeerd personeel.

Een proactieve houding maakt het verschil.

Wij vinden het erg belangrijk dat de driehoek ouder(s), leerkracht en kind een goede relatie hebben. In alle gesprekken staan drie partijen met elkaar in verbinding, ouder(s) en Zwemschool de Drijver hebben hetzelfde belang dat het kind goed presteert en op een veilige geautomatiseerde manier voor zijn/haar diploma haalt en de vaardigheden niet weer verleerd.
Kinderen varen wel bij een positieve relatie tussen ouders en leerkracht. Het is effectief om je aandacht en energie te richten op datgene waar het om gaat (veilig leren zwemmen) en hoe kun je dit aanpakken of beïnvloeden. (meer aandacht beter resultaat)
U zult begrijpen dat het bij ons gaat om het geven van zwemles en door te werken met kleine groepjes hierdoor veel aandacht te geven aan ieder zijn kind. 


Ouders mogen van ons verwachten dat wij u goed op de hoogte houden van de vorderingen van uw kind(eren) zeker als er problemen zijn. Daarnaast verwacht de school van de ouders dat zij informatie die de motorische ontwikkeling van een kind kunnen beinvloeden gemeld wordt. Wij zullen niet schromen met u in contact te treden als wij vinden dat er iets niet goed gaat. Heeft u opmerkingen over de lessen van uw kind, dan stellen wij het zeer op prijs als u ons dit ook meldt.


Wanneer de ouder even snel wat kwijt wilt aan de zwemonderwijzer hebben sommige ouders de neiging dit tussen de lessen door te doen, voor de zwemonderwijzer(es) die verantwoordelijk is voor een soepele en veilige overgang van de komende en gaande groepjes kinderen, hopen wij dat u begrijpt dat dit niet het juiste moment is.


Elkaar informeren kan bij zwemschool de Drijver zijn doormiddel van;

Schrifelijke communicatie

  • e mail

  • Nieuwsbrief

  • Folder

  • Zwemscore

Mondelinge communicatie

  • Telefonisch spreek uur maandag, woensdag en vrijdag van 12:00 - 14:00 uur

  •  Kijkdagen elke laatste les van de maand.

  • informeel / formeel gesprek met zwemonderwijzer, administratie, directie.

Online communicatie


Onze algemene communicatie zal verlopen via de e mail, zoals kledingzwemmen, vakantie, rooster wijzigingen enz.
Heeft u vragen over de vorderingen van u kind vraag dit dan tijdens de kijkdagen (kom dus gerust naar onze zwemonderwijzers toe) heeft u een belangrijke vraag of mededelingen, wilt u een persoonlijk gesprek met de leekracht, meld dit dan even via de e mail wij zullen zorgen dat de leerkracht contact met u opneemt.

Zwemschool De Drijver werkt, zoals vele zweminstellingen in Nederland met lintjes. (geel, oranje, rood en groen)

Dit is een beloningssysteem voor het A gedeelte van het ABC diploma. Bij het groene lintje, tevens laatste niveau, (A diploma) komt een kind in aanmerking voor proefzwemmen als hij/zij alle onderdelen voldoende uitvoert. (let op proefzwemmen betekent nog geen afzwemmen)

Als het kind de vaardigheden heeft geautomatiseerd en tijdens het proefzwemmen volgens de normen zwemt mag hij/zij afzwemmen.

Voor zowel B als C zwemles zijn geen lintjes, als een leerling de motorische vaardigheden heeft geleerd komt deze in aanmerking voor het proefzwemmen  hier ontvangt u dan een uitnodiging.

Voor elke doelgroep kunt u  de afzwemdata zien in onze agenda

Het examen is altijd een feestelijk gebeuren, voor de kinderen is dit vaak de eerste diploma die ze halen. De kinderen met hun vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's, oma's en overige belangstellenden verzamelen zich in het zwembad.

Bij ieder examen is er een beoordelingscommissie. Daarnaast lopen er Zwemonderwijzers die de kinderen helpen met het uittrekken van de natte kleren na het gekleed zwemmen en die aan de rand van het zwembad kinderen vertellen wat ze moeten doen.

Na afloop van het examen maakt de beoordelingscommissie de uitslag bekend en worden de diploma's uitgereikt.

Naast een goede begeleiding met veel aandacht hebben sommige kinderen net even dat extra zetje nodig.

U kunt bij ons zelf bepalen hoe vaak uw kind zwemles krijgt. Één keer per week of juist twee keer per week. Ook kunt u ervoor kiezen om de eindfase versneld te doen zodat uw kind nog voor de zomervakantie kan afzwemmen.

Wilt u meer informatie stuur ons dan gerust een e-mail naar

Een van de eisen van de NVZ / NRZ is voor elk A diploma het zwemmen in kleding. Elke laatste zwemdag van de maand beoefenen wij dit onderdeel. Juist om uw kind hier aan te laten wennen. Waardoor dit geen drempel hoeft te zijn tijdens het afzwemmen.Zwemt uw kind bijvoorbeeld op maandag, dan is die zwemdag met kleding aan, dit geldt ook voor alle andere dagen.


• A-diploma: T-shirt, korte broek (geen legging) sokken en waterschoenen. (Elke laatste les van de maand)
• B-diploma: Elke les T-shirt met lange mouw, lange broek (geen legging), sokken, en waterschoenen.
• C-diploma: Elke les T-shirt lange mouw, lange broek (geen legging), regenjack sokken en waterschoenen.

Bij zwemles B en C is het kleding zwemmen elke week.

Kun je een keertje niet op zwemles komen? Dat kan natuurlijk een keer voorkomen, geen probleem, meld dan via de persoonlijke pagina van zwemscore de les af. 
Een gemiste les kunt u afmelden tot een uur voor de zwemles via het leerlingvolgsysteem. zie lessen - afmelden zwemles.
Het verzuimen van lesuren is voor uw eigen rekening, maar als u deze zelfstandig afmeldt via het leerlingvolgsysteem bouwt u hiermee inhaal te goed op. Voor iedere 2 gemiste lessen krijg je 1 inhaalles tegoed.

Het verzuim van de leerlingen wordt bijgehouden door ons leerlingen volgsysteem.
Bij voldoende inhaal te goed krijgt u automatisch een inhaal knop te zien op de site van uw kind.

Is er langdurig verzuim bekent, kunt u ons dit doorgeven via een e mail zodat wij samen met u kunnen overleggen deze gemiste lessen 1 op 1 in te halen. 

Inhalen kunt u tegenwoordig op meedere locaties doen zodat u meer mogelijkheden heeft om in te halen.

U kunt uw kind voor het A diploma inschrijven vanaf 4 jaar en voor watergewenning vanaf 3 jaar.

Uiteraard mag u bij ons de vorderingen van uw kind bekijken en bespreken.
Tijdens elke eerste zwemles mag er worden gekeken dit is in het eerste kwartier van de les, heeft u langer nodig is dit geen enkel probleem een fijn gevoel bij de zwemles vinden wij erg belangrijk.
Tijdens elke laatste zwemles van de maand de laatste 15 min. mag er worden gekeken.

Dit is bedoeld om de ouder/verzorgers de vorderingen te laten zien.en eventuele vragen te beantwoorden.

Wij vinden het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de zwemles als u naar binnen wilt kunt u altijd naar binnen.

Aangezien kinderen snel zijn afgeleid hebben wij deze regel dit om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen. Deze kijkdagen zijn bedoeld om Iedereen  de gelegenheid te geven om vragen te stellen aan de zwemonderwijzer(es). Uiteraard als een ouder tijdens een regulieren zwemles even naar binnen wilt om te kijken is dat geen enkel probleem. Houd u er dan wel rekening mee dat kinderen snel zijn afgeleid.  Wilt u tussen de kijk momenten wat vragen stuur of dan een email naar  of bel ons gerust even op tel: 023 5366109.

Wij vinden het heel erg leuk dat u zo betrokken bent bij de zwemles van uw zoon of dochter.

Dit heeft niets te maken met het bijhouden, maar met het leren van vaardigheden, de score is bedoeld om ouders (grootouders) een beeld te geven waar wij ( het kind en leerkracht) mee aan het werk zijn.

Het kan zijn dat uw zoon of dochter wel progressie maakt, alleen nog niet genoeg om
een score te behalen.

Een voorbeeld:
Als een kind bijvoorbeeld 5 tellen met zijn gezicht in het water kan drijven,
krijgt hij een bijna goed score.
Als een kind 7 tellen met zijn gezicht in het water kan drijven is er wel
progressie, alleen niet genoeg voor een opwaardering.
Kan het kind 10 tellen met zijn gezicht in het water drijven, krijgt hij pas
een goed score.

Met andere woorden om een score te behalen is er tijd nodig, de zwemonderwijzer(es) kan niet een gehele les met een scorelijst of PDA in het water staan, zoals u weet  geven wij zoveel mogelijk zwemles  met de kinderen in het water, het belangrijkste is het lesgeven en dit gaat ook gewoon door. Hopelijk uw begrip hiervoor.

Het is dus zeker niet zo dat u elke week een score kunt zien, het leren zwemmen is een vaardigheid, die eerst dient worden aangeleerd en dan kan worden geautomatiseerd.

Presentie kunt u als ouder niet zien maar wordt wel door het zwemscore systeem bijgehouden.

De wachtlijst varieert, gemiddeld is deze 3 maanden. Dit kan per dag, lesgroep en per vestiging verschillen. Als u het zich online aanmeld en hierbij vermeld Z.s.m. nemen wij direct na ontvangst contact met u op en met u de mogelijkheden bespreken. Voor sommige dagen is er direct plaats. Heeft u vragen over een snelle plaatsing of wachtlijst kunt U ons bellen op 023-5366109 of e-mail naar

Een zwemles abonnement is standaard per kwartaal, deze betaalt u altijd vooruit rond de 25 ste voor het eerst volgende kwartaal. Betaling alleen via de automatische incasso.

De betalingen zijn de totaal aantal lessen in een seizoen gedeeld door 4 kwartalen, u betaalt dan elk kwartaal.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen het gehele ABC diploma af te kopen voor een vast vooraf te betalen bedrag van het complete pakket.

Als u tussendoor begint betaalt u de losse lessen tot het eerst volgende periode. 

U betaalt dus geen vakantie's maar alleen de lessen. (38 lessen in een Seizoen) 

Wel hebben wij de mogelijkheid om tijdens de grote vakantie extra lessen te volgen. 

Zwemschool De Drijver is tijdens de schoolvakantie's gesloten (wij hanteren één van de nederlandse schoolvakanties) , soms worden er andere activiteiten georganiseerd (bv in de grote vakantie vakantiezwemles), maar deze staan dan los van de reguliere zwemlessen. 
Vakanties worden niet doorberekend.

Als u in het weekend zwemles heeft dan zijn wij het eerste weekend gesloten en het laatste weekend weer open zie ook onze agenda.

LET OP: Het kan zijn dat onze vakanties afwijken van de schoolvakanties van uw kind. Dit kan voorkomen wanneer uw kind op een internationale school zit. 
Met name de vakanties aan het begin van het kalender jaar ( voorjaars, meivakantie enz.) willen bij Nederlandse scholen onderling nog wel eens verschillen, niet alleen per gemeente binnen dezelfde regio, maar zelfs ook binnen dezelfde gemeente.  U kunt de vakantie's terug vinden op onze kalender en op www.haarlemmermeer.nl / www.haarlem.nl

Sinds 1998 geven wij al zwemles in kleine groepjes en privé, al jaren krijgen wij kinderen die ergens anders hebben gezwommen en hun zwemvaardigheid niet hebben geautomatiseerd. 

Zwemmen is een vaardigheid die moet inslijpen wil je er een leven lang op kunnen rekenen. Zwemmen moet vanuit het ruggenmerg komen, zoals we dat in ons vak noemen, dit betekent dat het een automatisme moet worden.

Zeker voor jonge kinderen geldt, het regelmatig bezoeken van een zwembad en het blijven oefenen, zorgt ervoor dat het kind de geleerde zwemslagen zal blijven beheersen.

Wilt u uw kind zijn zwemvaardigheden laten opfrissen en de vaardigheden automatiseren neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden aanmelden kan via de website.